Ieder mens is uniek. Dat maakt de mens zo mooi maar soms kan het ook lastig zijn. Wanneer? Als je bijvoorbeeld moet samenwerken tijdens een schoolopdracht of op je werk. Met sommige mensen verloopt het samenwerken heel soepel terwijl het met een ander misschien wat minder gaat. Hoe dit komt? Omdat ieder mens dus uniek is. Maar dit wil echter niet zeggen dat we met sommige mensen niet kunnen samenwerken. Samenwerken is een competentie die je kan ontwikkelen, mits je hier open voor staat natuurlijk. Benieuwd hoe je dit doet? Hier een aantal tips.

Respecteer elkaar

Met de ene persoon kan je gewoon veel beter overweg dan met dat andere persoon. Daar kun je niets aan doen. Dit heeft te maken met je eigenschappen en je karakter. Toch moet je ten alle tijden respect hebben voor elkaar, al helemaal tijdens het samenwerken. De andere persoon is niet meer of minder waard dan jouw omdat hij ergens anders over denkt. Iedereen heeft zijn eigen waarden, normen, gedachten enzovoort en dat moeten we ten alle tijden respecteren.

Communiceer met elkaar

Praten is een van de belangrijkste onderdelen van het samenwerken. Hoe weet je ander hoe de ander ergens over denkt. Toch blijkt communiceren een lastig iets in de praktijk. Soms omdat je op een ander level zit of omdat jij of de andere persoon zijn of haar gedachtes niet onder woorden kan brengen. Hoe graag we het misschien ook zouden willen, we kunnen geen gedachtes lezen. De enige manier om erachter te komen wat een ander denkt is dus door te communiceren met elkaar.

Bouw een band op met elkaar

Als je echt goed wilt samenwerken als een groep is een hechte band ontzettend belangrijk. Een hechte band staat ook wel bekend als saamhorigheid. Bij saamhorigheid voelt de groep of het team zich als een en willen ze voor elkaar werken. Saamhorigheid kun je al ontwikkelen door met elkaar koffie te drinken of te lunchen maar ook door leuke uitjes/activiteiten te ondernemen zoals teambuildingsuitjes. Tijdens het teambuilding moet je vaak gezamenlijk een probleem oplossen. Hoe vaker je dit doet als groep, hoe beter jullie hier in zullen worden.

Wees flexibel en voel je niet aangevallen

Er komt een moment dat de situatie misschien niet helemaal gaat zoals jij in gedachten had. Het belangrijkste op zo’n moment is dat je flexibel moet kunnen zijn. Soms moet je wat geven om tot het gewenste resultaat te komen. Iedereen heeft zijn eigen idee en jouw idee hoeft niet altijd het beste te zijn. Daarnaast moet je, je ook zeker niet aangevallen voelen als jouw idee niet wordt gebruikt om als je feedback krijgt op jouw handelen. Samenwerken draait om geven en nemen en leren van jezelf en van een ander.