Net als zoveel andere zaken in het leven, heeft ook de moderne wetenschap een aantal ontwikkelingen doorgemaakt. Zo is iedere nieuwe ontdekking qua medicijnen en behandelingen in het begin enorm duur, en daarom vaak alleen voor de elite. Na verloop van tijd, wordt alles steeds betaalbaarder gelukkig. Ditzelfde geldt voor dna testen. Vroeger was dit duur en slechts via laboratoria te doen. Tegenwoordig kun je ook online al een dna test bestellen. 

Familie testen

Er zijn verschillende soorten testen die kunnen aantonen of iemand familie van je is. De meest directe testen zijn de vaderschapstesten en moederschapstesten. Ook hier heb je weer verschillende subtesten van. Bij dit soort testen, kun je de test online bestellen, en het monster naar het lab opsturen. Vaak krijg je na een week de uitslag te horen. Dit soort testen, met name vaderschapstesten, worden vaak gedaan om te kijken of er geen overspel gepleegd is. Wanneer je als broer en zus dit wil natrekken, kan dat ook zonder hulp van je vader. Met de broer-zus test, kunnen ze natrekken of het dna van beide ouders wel overeenkomen of niet. Moederschapstesten worden meer door (half)broers en zussen gedaan die hun familielijn willen natrekken. Er zijn zelfs familierelatietesten waarmee je indirect de verwantschap van de ouders kunt aantonen. Dit kan door middel van een oom of tante, of de grootouders. 

Etnische testen

Ook is het mogelijk om aan de hand van een dna test uit te zoeken, waar je voorouders vandaan kwamen. Dit kan door de haplogroep te bepalen. Mensen hebben een bepaald onderdeel van het dna gemeen, wanneer ze uit hetzelfde gebied oorspronkelijk zijn. Sommige mensen moeten zulke testen laten afnemen voor hun werk, maar er zijn ook veel mensen die het gewoon interessant vinden om te weten waar ze vandaan komen. Na zo’n test, gaan ze zich vaak meer verdiepen in de roots van hun voorouders. 

Dynastie

Hoewel veel mensen wel een goed functionerend gezin hebben, zijn er ook veel gezinnen die baat zouden hebben aan een vader- of moederschapstest. Want gevallen zoals in de tv serie Dynastie lijken misschien belachelijk, maar zijn niet ongewoon. Dynastie laat een rijke mensen variant zien van waarom dna testen handig kunnen zijn. Zo blijkt de oudste zoon van de familie niet van de man des huizes zelf te zijn, maar van de butler. En wanneer een random man aan komt bellen met de mededeling dat hij hun lang verloren zoon is, kun je dat ook maar beter even checken. De eerste keer dat dat gebeurde, bleek het namelijk een oplichter te zijn die alleen uitwas op geld.