Zij waren immers degenen die de eerste draagbare telefoon ter wereld introduceerden en vervolgens de mobiele telefoonwereld domineerden met hun Razr. Hun reputatie voor baanbrekende innovaties moet niet uit het oog worden verloren, en daarom geloof ik dat Motorola zeker niet onderschat mag worden in de huidige markt.

Pionier vanaf het begin

Toen Android nog in de kinderschoenen stond introduceerde Motorola de Droid-serie, die uitgroeide tot een van de meest bekende merken voor Android. Iedereen heeft het wel eens gehoord, die robotachtige stem die ‘Droid’ zegt in die reclame’s met een smartphone met een koude, donkere achtergrond. Maar toen viel Motorola uit de gelederen toen Samsung en Apple het marktaandeel begonnen te verslinden en de twee meest bekende merken werden – met minder bekende bedrijven zoals Sony, LG en HTC die probeerden mee te doen.

Een frisse start

Op 22 mei 2012 verwierf Google Motorola voor 12,95 miljard dollar. Dit gaf Motorola een nieuwe start. Samen ontwikkelden ze de Moto X (2013) waarmee ze lieten zien hoe ‘slimme’ smartphones in elkaar zouden moeten steken. Het opereerde op een standaard Android systeem met een aantal extra’s zoals een altijd luisterende telefoon die wachtte op spraakopdrachten, gebaren zoals het draaien van je telefoon om de camera te activeren en het wakker maken van je telefoon wanneer je het uit je zak haalt.

Motorola blies nieuw leven in het verkoopproces met Moto Maker die klanten aanmoedigde om een beetje creatief te worden en ze de mogelijkheid gaf om zelf hun Motorola smartphone te ontwerpen door ze de mogelijkheid te geven om de kleuren en materialen van de voorkant en achterkant te kiezen, zonder extra kosten.

Een nieuwe stuurman

Met de Moto X (2014), uitgebracht toen lenovo aan het roer van de organisatie stond, zijn er sterke verfijningen aangebracht ten opzichte van het 2013-model, maar de toestellen hadden nog steeds een achilleshiel die verhinderde dat ze de top bereikten: de camera.

Deze was niet niet heel capabel. Maar om nummer één te zijn, moet je een goede camera hebben. De Motorola smartphone heeft al bijna al het andere op de lijst afgevinkt: scherm, batterij, ontwerp, luidsprekers en software. In de jaren daarop hebben ze ook hier een flinke slag in weten te slaan.

Kortom, Motorola is altijd al een sterke speler in de markt geweest en bewijst dat ze dit nog steeds zijn met de nieuw uitgebrachte G7 serie: een budgettelefoon die mee kan doen met de vlaggenschepen van namen als Samsung en Iphone. Ik vraag me hierdoor af waar Motorola nu weer mee zal komen.