Het is al een ongelofelijk, stressvolle periode vol gevloek en misschien wel een traan. Maar dat is volkomen normaal, want wat zie je af die periode. Kijk je hebt altijd die paar studenten, die er fluitend doorheen gaan. Want ja, die lukken alles met twee vingers in de neus. Maar het is totaal niet erg dat je er zelf wat langer over doet of juist dat je wel een keer vloekt of een traantje laat. Dat is helemaal niet erg, en totaal niet iets wat je moet verbergen of waar je je voor moet schamen. Nergens voor nodig. 

Een beetje extra hulp.

Het is daarom ook totaal niet erg om een klein beetje hulp in te schakelen. Soms zie je het zelf niet meer omdat je zo lang met een bepaalde tekst bezig bent. Of hoe kan je het beste die ene zin beginnen. Of klopt het überhaupt wel wat je er allemaal hebt staan, klinkt het wel logisch. En vooral leest het wel fijn? Dat is natuurlijk niet geheel onbelangrijk. 

Nakijkservice scriptie.

Schakel een nakijkservice scriptie in. Hierbij wordt jouw scriptie een keer goed doorgenomen en wordt er gecontroleerd op spelling- en taal fouten, zinsopbouw en of het geheel wel een kloppend verhaal is. Zo krijg je al voor dat je het inlevert goede feedback waar je wat aan hebt. Zo kan jij de laatste puntjes op de i zetten en jouw scriptie met een gerust hart in leveren. Nja, een gerust hart? Een iets geruster hart. Want dat inlever moment blijft altijd erg spannend natuurlijk.

Weiger de hulp niet.

Iets wat je absoluut niet mag weigeren is hulp van buiten af. Al is het doorlezen van een gedeelte al voldoende. Omdat je zelf je blind kan staren op je scriptie zie je soms niet wat er niet klopt aan een bepaald hoofdstuk. Terwijl je wel heel goed door hebt dat het geheel niet helemaal klopt. Want daar hebben we gelukkig ons onderbuik gevoel nog voor. Neem daarom altijd alle hulp aan die je aangeboden krijgt. Je kan beter zeggen; dankjewel ik hou het in gedachten. Dan dat je het geheel afwijst. Want wie weet kan je de hulp heel goed gebruiken en heb je dat later pas door. Toch jammer als je die deur al gesloten hebt.

En vergeet niet, de laatste loodjes wegen het zwaarst. Maar de opluchting daarna is heerlijk wanneer je kan genieten van je welverdiende vakantie.