De eindexamens. Je wilt er liever nog niet over nadenken, maar de tijd gaat sneller voorbij dan je door hebt. Voor je het weet is het zover. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorbereiden. Bijvoorbeeld een examentraining kan je hier goed bij op weg helpen. Samen met jou kijken ze hoe jij je kostbare tijd om te leren het beste kunt verdelen, en welke onderwerpen de meeste aandacht nodig hebben. Zo ga jij goed voorbereid en vol zelfvertrouwen de examens in! Heb jij net zoals moeite met plannen en kun je wel wat tips gebruiken om de spanning te controleren? Lees dan vooral even verder.

Een intensieve examentraining

Het klinkt dan misschien nog ver weg, maar je kunt beter vroeg beginnen met leren voor je examens. Zeker als je weet dat je met bepaalde vakken meer moeite hebt dan met andere. Tijdens een examentraining word je begeleid door docenten die stap voor stap de examenonderwerpen van het centraal examen met jou doornemen. Deze cursus of training duurt 2/3 dagen en per dag krijg je ongeveer 10 uur begeleiding. Dit klinkt heel intensief, en dat is het ook. Maar de tijd die je erin investeert is het zeker waard. Als je kijkt naar de statistieken, dan zul je zien dat ruim 90% van de leerlingen die een examentraining hebben gevolgd, met vlag en wimpel zijn geslaagd. Je kan de plank dus bijna niet mis slaan. De eerste examentrainingen starten trouwens al in februari, dus je kunt sneller aan de slag dan je denkt!

Relativeren en plannen

Verder is het ontzettend belangrijk dat je je niet gek laat maken door de zenuwen. Een beetje spanning is oké en ook niet meer dan gezond. Maar ben jij iemand die avonden wakker kan liggen en malen? Dan is het echt van belang dat je je rust probeert te pakken. Probeer te relativeren, ofwel dingen vanaf een ander perspectief te bekijken. Ja, het eindexamen is belangrijk. Maar is het het allerbelangrijkste in je leven? Wat gebeurd er als je een onvoldoende haalt voor een vak? Dan kun je hem altijd nog herkansen. Het is belangrijk dat je dit soort dingen tegen jezelf blijft zeggen, om de zenuwen te onderdrukken. Ga op tijd naar bed, drink (kruiden)thee en schrijf je gedachtes desnoods op. Plan alles in je dag. Van wakker worden, douchen en eten tot de hoofdstukken die je moet leren en de pauzes die je tussendoor neemt. Je zult zien dat als je je aan je eigen strakke planning houdt, het echt wel goed gaat komen!