Ben je van plan om een e-bike te gaan kopen? Dan is het altijd goed om je wat meer te verdiepen in de verschillende typen e-bike motors. Zo weet je namelijk zeker dat je straks een goede keuze maakt en de fiets koopt die bij je past. De aanschaf van een elektrische fiets is namelijk niet iets wat je dagelijks doet. Goed geïnformeerd je zoektocht naar een e-bike beginnen is dus van groot belang. De motor van de fiets is de drijvende kracht achter het vermogen.

Toch zijn er een aantal verschillen die wel degelijk invloed kunnen hebben op jouw fietservaring. Hoewel je misschien wel weet dat een motor van een fiets zich op 3 plaatsen kan bevinden, hebben ze ook allemaal een andere functie. De motor van een elektrische fiets kan zich in het voorwiel, achterwiel maar ook in het midden van de fiets bevinden. Welke motor geschikt is voor jou is afhankelijk van een aantal factoren en jouw persoonlijke voorkeur.

Een e-bike met voor- of achterwielmotor

Als je graag een fiets wilt kopen met een voorwielmotor, dan ga je voor een mooi design. Bij de meeste exemplaren is de motor namelijk prachtig weggewerkt in het voorwiel. Dit heeft als voordeel dat de motor niet tot nauwelijks opvalt. Een fiets met voorwielmotor is in de meeste gevallen ook voorzien van een gesloten kettingkast en heeft de beschikking over naafversnellingen. Hierdoor is de fiets tevens makkelijk te onderhouden en hoeft dit niet vaak plaats te vinden.

Deze elektrische fietsen zijn erg stil in gebruik en zijn dus ideaal als je een natuurliefhebber bent van rust en natuur. Ben je een liefhebber van een natuurlijke fietservaring? Dan is een fiets met een achterwielmotor de beste keuze voor jou. Deze heeft namelijk dezelfde aandrijving als een gewone fiets. Ook als je een e-bike wilt kopen voor lekkere lange fietstochten is een exemplaar met een achterwielmotor een prima keuze. Doordat ze voorzien zijn van een derailleurversnelling fietst een e-bike met een motor in het achterwiel comfortabel en lekker licht.

E-bike met middenmotor

Als je een stabiele e-bike wilt kopen met een goede wegligging, dan kun je het beste kiezen voor een fiets met een middenmotor. Doordat het gewicht van de motor zich in het midden van de fiets bevindt, voelt de fiets robuust aan en geeft hij altijd de juiste ondersteuning. Zoals een e-bike met voor- of achterwielmotor wordt aangedreven vanuit de wielen, is dat met een e-bike met middenmotor anders. Dit gebeurd namelijk vanuit de pedalen wat zorgt voor een prettige fietservaring. Ook een fiets met middenmotor is in de meeste gevallen voorzien van een naafversnelling.