Schimmel is natuurlijk

Of je nou eigenaar of huurder bent, het gevecht tegen schimmel in de badkamer is voor elk huishouden relevant. Om de badkamer schoon, veilig en gezond te houden moet schimmel tegen worden gegaan. Niet alleen is het van hygiënisch belang, een tegelvloer of muur gaat een stuk langer mee zonder schimmelvorming. Elke badkamer zal een hoop vocht opbouwen. Dat is eigenlijk onvermijdelijk. Probeer echter zoveel mogelijk alle vocht tegen te gaan. De badkamer schimmelvrij houden is relatief makkelijk als het bijgehouden wordt. Voorkomen is beter dan genezen, dus wees er op tijd bij.

Ventilatie is noodzakelijk

Schimmel groeit beter onder vochtige omstandigheden, vandaar dat het vaak in de badkamer begint. Stap één is dus een goede ventilator. Het vocht wordt uit de lucht onttrokken door de zuigende kracht van de ventilatie. Vervolgens wordt deze vochtige lucht naar buiten geblazen. Verschillende badkamers vereisen verschillende ventilatie systemen. Op deze ventilatiesystemen staat eigenlijk altijd een CFM (cubic feet per minute) of liter per minuut waarde. De ventilator moet dus geschikt zijn voor de grootte van de badkamer. Het is niet alleen genoeg om de ventilatie aan te hebben staan tijdens het douchen. Juist na het douchen is het belangrijk om goed te ventileren. Laat het systeem dus minimaal 30 minuten aan staan na het douchen.

Hou de badkamer droog

Het klinkt misschien een beetje raar, maar hou de douche droog. Denk aan gebruikte washandjes, sponsjes of waterspetters op de muur. Een aparte handdoek om de muren af te drogen na het douchen scheelt al erg veel. Kleine moeite, en het kan veel hoofdpijn schelen. Als de natte washandjes en sponsjes opdrogen, ontstaat er vaak een klein plasje water. Vocht slecht, droog goed. Was en droog geregeld gebruikte handdoeken. Een douche-mat is fijn als de vloer glad is, maar het is een broeiplaats voor schimmel. Om de paar dagen moet een mat eigenlijk gewassen en gedroogd worden. Als er veel waterspetters de badkamer rond vliegen, schaf een nieuwe badwand aan om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Werkt het toch niet, droog dan de vloer even af.

Laat het niet uit de hand lopen

Uiteindelijk is het soms onvermijdelijk om schimmelvorming te hebben in de badkamer. Mocht het ondanks alle inspanningen toch het geval zijn, wacht niet te lang. De schimmelvorming wordt alleen maar erger en wat eerst nog een kleine klus was, kan al snel uitlopen tot een tijdrovende grap. Daarbovenop kunnen de kosten soms erg hoog oplopen als een reinigingsdienst ingehuurd moet worden. Dus onthoudt: Vocht slecht, droog goed.