Misschien lees je weleens goede dingen over het deelnemen aan een zogeheten energiecollectief als MKB’er. Zo’n collectief houdt in dat je samen met andere ondernemers zakelijke energie afsluit onder één energiecontract. Het grootste voordeel van een energiecollectief is dat je er geld mee kunt besparen op je zakelijke energierekening. Wanneer je op zoek bent naar de beste deal omtrent MKB energie vergelijken, klinkt dit voor veel ondernemers als muziek in de oren. Toch is het niet altijd verstandig om in zo’n collectief te zitten als zakelijke afnemer van energie. Waarom dat zo is, lees je in dit artikel.

Hetzelfde profiel voor iedere afnemer

Met meerdere MKB’ers energie afnemen via één contract houdt in dat er voor iedere afnemer hetzelfde profiel wordt aangemaakt. Er wordt hierbij nooit gekeken naar in welke branche jouw bedrijf bijvoorbeeld hoort en wat daarvoor de beste deal zou zijn. Op basis van een gemiddeld profiel worden de kosten en het gemiddelde verbruik samengesteld. Ben je veel binnen aan de slag voor je werk en maak je daarbij veel gebruik van energie dan is dit voor jou wellicht interessant. Werk je voornamelijk buiten de deur en maak je nauwelijks gebruik van energie dan is een energiecollectief niet handig. Je betaalt dan vaak meer voor wat je daadwerkelijk verbruikt en dat is zonde.

Geld betalen voor energiecollectief

Wat veel ondernemers daarnaast niet weten, is dat je vaak geld moet betalen om te kunnen profiteren van de voordelen van een energiecollectief voor MKB’ers. Je kunt het zo zien dat je als het ware een bepaald bedrag als entree moet betalen om mee te mogen doen met het geheel. Grote kans dat je veel aantrekkelijke aanbiedingen tegenkomt voor een zakelijk energiecollectief, maar het kan nooit kwaad om je even goed in te lezen. Waarom zou je namelijk eerst geld betalen zonder dat je nog écht weet of het uiteindelijk voordeliger is voor je bedrijf. In dat geval is een direct zakelijk energiecontract bij een afnemer een beter idee. Op Energie-Zakelijk.nl kun je binnen no time via een vergelijkingstool de beste deal voor je bedrijf vinden.

Geen zekerheid voor beste aanbod

Tot slot is het goed om te weten dat niet iedere energieleverancier in Nederland dergelijke collectieven aan energie kan of wil helpen. Voordat je met een energiecollectief energie ontvangt, moet zo’n groep geveild worden aan een leverancier van zakelijke energie. Omdat veel energiebedrijven het wel zien zitten om zo’n grote groep klanten te hebben, wordt deze veiling onder meerdere leveranciers gehouden voor de ‘beste deal’. Hierbij doen echter niet alle leveranciers in Nederland mee, waardoor je dus niet zeker weet dat je uiteindelijk de meest voordelige energie afsluit. Daarom raden we het aan om als eigenaar van een MKB de tijd te nemen om goed te kijken of een collectief voor jou werkt of dat je beter zelf een zakelijk energiecontract af kunt sluiten.