Zoveel dingen kunnen online tegenwoordig dat eigenlijk niets meer tegenhoudt om te werken in de cloud. Als je als bedrijf werken in de cloud gaat faciliteren zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten, maar in deze tijd ontkom je er niet aan. We leven in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt en jong talent is veeleisend als het gaat om plaats- en tijdsonafhankelijk werken. En het is zeker ook niet verkeerd als je een ondernemende cultuur wil creëren binnen je bedrijf. Het vraag wel om als leidinggevenden meer los te laten en erop te vertrouwen dat je medewerkers de dingen doen die ze moeten doen. In dit blog meer over hoe het in zn werk gaat.

Wat is werken in de cloud

Kort gezegd komt werken in de cloud neer op het toegang hebben tot je werkplek in een online omgeving in de cloud. Dit betekent dat je overal waar internet is kunt werken. Als bedrijf betekent dat wel dat je over moet op een cloudomgeving waar je applicaties in draaien en waar  je je bestanden in kunt opslaan. Als je je gaat verdiepen in werken in de cloud dan kom je erachter dat je daarin drie mogelijkheden hebt. Als eerste de meest gebruikte variant. Dit is de public cloud. Voor het gemiddelde MKB bedrijf is public cloud vaak prima geschikt. Zoals het woord het al zegt is het een cloud omgeving waar je met meerdere bedrijven gebruik van kunt maken. Ieder op een afgeschermd deel uiteraard. Bij private cloud is er een cloudomgeving specifiek gemaakt en ingericht voor één bedrijf. Het laat zich raden dat hier een grotere investering bij komt kijken en dat dit meer geschikt is voor de grotere bedrijven. Een tussenoplossing is de hybrid cloud. Hierbij kunnen de voordelen van beiden cloud varianten ingezet worden.

De voordelen van werken in de cloud

We hebben in dit blog al een aantal voordelen van werken in de cloud benoemd. Allereerst creëer je er meer flexibiliteit mee binnen je organisatie. Je medewerkers kunnen flexibeler hun werk doen en dit zal de medewerkerstevredenheid ten goede komen. Zeker als je de cloudomgeving door een externe partij laat doen ben je meer flexibel in het inrichten van je IT omgeving. Veranderen zijn via een cloudoplossing makkelijker te realiseren. Ook is het beheer op een cloudomgeving vaak wat goedkoper waardoor je op de lange termijn kosten bespaard. Kortom werken in de cloud verdiend zich vaak terug.