Naar de supermarkt voor boodschappen, naar de kledingwinkel voor een nieuwe broek of naar de bioscoop voor een film. Nog niet zo lang geleden zijn dit activiteiten die we fysiek ondernamen. Tegenwoordig doen we bijna alles online. Boodschappen kun je gemakkelijk op een website uitzoeken en ze worden dan de volgende dag al bij je thuis bezorgd. Zelfs je impulsaankopen kom je vanaf, je besteld alleen wat je nodig hebt. Een broek kopen? Je besteld er gelijk vijf en stuurt ze de volgende dag weer terug als ze niet naar wens zijn. Naar de bioscoop voor een leuke film doen we ook steeds minder. Lekker voor de tv op een on-demand kanaal is toch veel voordeliger en gemakkelijker. Zoals je ziet alles verschuift naar online, maar hoe veilig is ben je online en hoe blijf je veilig?

Met welke gevaren kom ik digitaal in aanraking?

De digitale wereld zorgt er helaas niet alleen voor dat we dingen veel gemakkelijker kunnen uitvoeren. Ook brengt de digitale wereld een aantal gevaren met zich mee. Heel het wereldwijde web zit vol met virussen, malware of andere kwaadaardige programma’s. Deze programma’s zijn erop gericht om jouw laptop compleet te laten crashen of ze gaan achter je gegevens aan. In het ergste geval kan het voorkomen dat hackers achter bankgegevens komen met alle financiële gevolgen van dien. Daarnaast zijn wij mensen gewoontedieren. Waarom een apart wachtwoord voor verschillende sites hebben als je ook gewoon één simpel wachtwoord voor allemaal kunt hebben? Toch is dit een enorm gevaar! Heeft een virus eenmaal één wachtwoord achterhaald, dan kan de malware ook gelijk op al je andere websites inloggen. Verder doen internetcriminelen zich ook steeds vaker voor als echt bestaande partijen. Banken vragen bijvoorbeeld nooit om een pincode of rekeningnummer in een mail, laat je dus niet foppen!

Hoe blijf ik safe?

Er zijn verschillende manieren om online veilig te blijven. Een goede virusscanner is al een goed begin en het maken van verschillende unieke wachtwoorden kan ook al een enorme winst zijn. Wil je extra veilig internetten dan raad ik je een VPN aan. Een VPN zorgt voor meer privacy en vooral op openbare wifi voor meer veiligheid. Er bestaan een groot aantal beschikbare VPN’s maar de beste VPN hangt af van persoonlijke voorkeur. Om voor jou de beste VPN te kiezen kun je gebruik maken van een VPN review. Door middel van deze VPN review worden alle mogelijk VPN’s op een rijtje gezet inclusief beoordeling en prijs. Aan de hand hiervan kun je de beste VPN voor jouw internetgebruik uitkiezen! Al met al genoeg manieren waarop jij veilig kunt blijven internetten!