Prestatie optimaliseren
Bij bijna elke sport tegenwoordig zijn de topatleten die de sport beoefenen constant bezig met op alle denkbare manieren hun prestatie te optimaliseren. Dit klinkt natuurlijk logisch als je bij de beste ter wereld wilt horen in een bepaalde sport maar toch was dit niet altijd zo. Het was niet zo lang geleden dat sporters helemaal niet zo bezig waren met voeding, krachttraining, sportpsychologie, supplementen en aminozuren. Er waren zelfs topsporters die rookten.
Zelfs Johan Cruijff, toen en ook niet gezien door velen als een van de beste voetballers aller tijden rookte veel. Sterker nog, in de jaren 60 waren er weinig topvoetballers die niet rookten. Natuurlijk is het een goede ontwikkeling dat sporters nu veel serieuzer bezig zijn met de sport en niet roken is natuurlijk altijd en voor iedereen een goede gewoonte. Maar hoe komt het dat topsporters toen zo laconiek met hun lichaam konden omgaan en toch bij de beste ter wereld konden horen. En wat heeft eraan bijgedragen dat het nu een stuk serieuzer wordt genomen. Dat bespreken we in dit artikel.
Rokende atleten
In het geval van roken is het vooral het resultaat van wereldwijde anti-rook campagnes over de slechte effecten van roken. Sommige sporters dachten vroeger dat roken niet ongezond was of zelfs kon bijdragen aan een betere prestatie. Er waren atleten die te horen kregen dat de nicotine in sigaretten goed was voor relaxtere spieren. De nieuwe informatie en antirook campagnes hebben het nu ondenkbaar gemaakt dat topsporters roken.
Vechten om de marges
Desondanks is een andere reden dat topsporters veel meer methoden gebruiken om hun prestatie te optimaliseren het simpele feit dat de concurrentie groter is geworden. In de jaren 60 en 70 was er met veel sporten nog niet zoveel geld te verdienen en deden dus minder atleten mee. Wanneer een uitzonderlijk getalenteerde atleet zich dan in de sport liet zien stak hij vaak al snel boven het maaiveld uit. Tegenwoordig is de concurrentie moordend en zijn de marges tussen de sporttop piepklein. Sporters gebruiken dan ook elke methode mogelijk voor dat extra beetje.
Deze gevechten om de kleinste prestatieverbeteringen komen niet alleen voor bij de sporters zelf. Je ziet het ook bij de materialen die ze gebruiken. Dit zorgt ook voor veel discussie. Zo zijn er elk jaar weer nieuwe zwempakken die het lichaam in het water meer aerodynamisch maken. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld bij de fietssport waar er regelmatig nieuwe, lichtere en snellere fietsen op de markt komt. En bij formule 1 is de kwaliteit raceauto natuurlijk van het hoogste belang.