De beauty industrie is enorm gegroeid in de afgelopen jaren. Hoewel schoonheid altijd al belangrijk is geweest, was het ook altijd een luxe. Vroeger konden alleen de elite zich schoonheidsproducten veroorloven, misschien een aantal mensen uit de middenklasse. Tegenwoordig zijn normale schoonheidsproducten al betaalbaarder geworden. Daarbuiten zijn er nieuwe modetrends bijgekomen, wat ervoor zorgt dat de industrie gegroeid is. Denk bijvoorbeeld aan plastische chirurgie. Door de gegroeide kennis in de moderne geneeskunde, is het nu ook mogelijk om op een veiligere manier plastische chirurgie te ondergaan. 

Voor de meeste beauty services, zul je toch nog echt naar een salon of dokter moeten. Dat maakt deels ook onderdeel uit van de hele ervaring. De beauty industrie draait om het gevoel dat je je mooi voelt. Dit gevoel krijg je meer wanneer iemand anders met jou bezig is. Naar de kapper gaan is bijvoorbeeld niet alleen een dienst die verleent wordt, het is een hele ervaring. Een goede kapper knipt namelijk niet alleen, maar vindt het leuk om met zijn klanten te praten, waardoor het een ervaring wordt. Ze bouwen een relatie op met hun klanten, waardoor het leuk wordt om weer terug te komen. Daarbuiten zijn er veel schoonheids services die je niet zelf kunt uitvoeren, zoals bijvoorbeeld je haar knippen.

Tegenwoordig kun je wel online een gellak kopen. De producten van yinger bijvoorbeeld. Ze bieden gellak setjes aan waardoor je zelf thuis gelnagels kunt maken. Hiervoor hoef je dus niet meer naar een salon, waar je iedere keer een smak geld kwijt bent. Want in een salon betaal je niet alleen voor de producten, maar ook voor de service. Wanneer je zelf de gellak koopt en aanbrengt, ben je alleen de kosten van het product kwijt. De tijd die je erin moet stoppen om het product aan te brengen, zou je in de salon ook kwijt zijn geweest. 

Daarbuiten zijn er tegenwoordig heel veel beauty tips online te vinden. Denk bijvoorbeeld alleen al aan alle youtubers, bloggers en vloggers. Vooral onder meiden zijn de populairste vloggers degenen die ook mode en beauty bespreken. Er zijn enorm veel video’s te vinden online over hoe je een bepaalde make-up style moet aanbrengen. Ook zijn er reviews over make-up producten, welke merken het beste zijn voor een bepaalde stijl, of welke merken juist niet fijn zijn. Zulke filmpjes van youtubers en vloggers hebben een enorme rol gespeeld in de verspreiding van kennis over make-up en andere beauty producten.