Ook al ben je helemaal niet materialistisch: wat van jou is is van jou. Natuurlijk wil je dat wel delen met anderen, maar dan wel op jouw voorwaarden. Dat geldt voor je spullen, je eten, je geld en je bestanden. Eigenlijk voor alles. Maar anderen denken daar soms anders over en daarom moet je je eigendommen goed beschermen. In je winkel hang je bijvoorbeeld mistgeneratoren op die reageren op beweging die er niet zou moeten zijn. En die in verbinding staan met een (stil) alarm. Maar hoe doe je dat thuis? Pak je het dan ook zo groots aan?

Goede sloten op je ramen en deuren

Dat is het begin. Kies voor goede, goedgekeurde sloten, bijvoorbeeld met het politiekeurmerk. Zorg dat er niet teveel sleutels in omloop zijn en dat je precies weet wie de sleutels hebben. Zo bouw je al een stukje veiligheid in. Natuurlijk zorg je dat je alles goed op slot doet, ook als je maar even weg bent. Ook goede verlichting bij de voordeur en in de achtertuin is aan te raden. Inbrekers houden er niet van als ze gezien kunnen worden. Tegenwoordig heb je ook van die handige deurbellen die je met je telefoon kunt bedienen. Je ziet dan altijd wie er voor je deur staat.

Online veiligheid is nog een dingetje

Mistgeneratoren
In deze digitale tijden zijn er veel mensen die daar misbruik van willen maken. De spammeldingen zijn op sommige dagen niet te overzien. De meeste mails belanden direct in je spambox, maar andere mails lijken net echt. Mails van je bank bijvoorbeeld. Klik nooit zomaar op een linkje als je de afzender niet kent. En als het wel een bekende afzender is (bijvoorbeeld je bank), dan kun je bij twijfel beter even bellen. Want kwaadwillenden kunnen door jouw klik op één linkje zomaar je hele computer of bankrekening overnemen. En als er iets is dat je wilt voorkomen… Denk dus altijd goed na voor je klikt!

Zorg dat je verzekeringen op orde zijn

Zoals je inboedel-, je glas-, je auto- en zelfs je fietsverzekering. Want mocht er dan tóch iemand met jouw spullen aan de haal gaan, dan kun jij in ieder geval nieuwe spullen aanschaffen. Al realiseer ik me heus dat die nieuwe spullen nooit de emotionele waarde van je spullen kunnen vervangen. Maar iets is dan toch beter dan niets. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen en dat wat eenmaal weg is, komt maar zelden weer terug.