Als je zaken doet met een online bedrijf dan is dat soms wat lastiger, want vaak betaal je eerst voordat je geleverd krijgt en als je levert dan krijg je later je geld. Ook heb je vaak wat minder intensief contact omdat het een online bedrijf betreft. Stel nu dat dit online bedrijf failliet gaat? Wat dan? Dan onstaat er best wel een onzekere periode als dit bedrijf nog een aantal facturen aan jou moet betalen. Er kan zelfs een situatie ontstaan dat je kunt fluiten naar dit geld. Toch zijn er ook wel wat zaken die je kunt ondernemen om de kans zo groot mogelijk te maken dat je in ieder geval een deel van je geld terugkrijgt. Lees er meer over in dit blog.

Bedrijf failliet wat te doen?

Allereerst is het belangrijk om zo snel mogelijk de documenten te verzamelen waaruit blijkt dat je nog openstaande vorderingen hebt op dit bedrijf. Deze stuur je vervolgens zo snel mogelijk naar de curator van het betreffende bedrijf dat failliet is. De curator is nog de enige handelingsbekwame die namens het bedrijf mag handelen en zal ook het faillissement afwikkelen. Als u nog niet weet wie de curator is dan is het verstandig de Kamer van Koophandel te raadplegen. Daar is vaak redelijk snel te vinden wie de curator is. De curator zal een overzicht maken van alle schulden die er zijn en alle bezittingen. Aan de hand hiervan kan bekeken worden welke schulden voldaan kunnen worden en welke niet. Als het bedrijf dat failliet is ook nog een schuld heeft bij de bank en bij de belastingdienst dan gaat dat eerst. En ook de eventueel nog te betalen salarissen hebben prioriteit. Dit maakt dat over het algemeen de kans klein is dat je het volledige bedrag dat je open hebt staan krijgt uitgekeerd helaas. Let erop dat je nog wel de B.T.W. terugvraagt als je het bedrag niet meer krijgt uitgekeerd.

Hoe deze situatie te voorkomen

Het is helaas nooit helemaal te voorkomen dat je zakendoet met een bedrijf dat failliet gaat. Je kunt wel een aantal zaken doen om de kans zo klein mogelijk te maken. De belangrijkste is om van te voren een goede kredietwaardigheidscheck te doen van een potentiƫle klant. Dit kan je zelf doen of laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Zo heb je van te voren beter inzicht in de financiƫle situatie van het betreffende bedrijf.