Bij een reguliere kantoorbaan kan je heel veel verschillende schoenen aan. Voor enkele beroepen is dit echter niet het geval. In enkele sectoren, zoals de bouw- of transportsector, dien je over beschermende werkschoenen te beschikken. Bij veel bedrijven is dit dan ook verplicht in verband met de veiligheid. Werkschoenen zorgen er namelijk voor dat als er iets op je voet valt, je geen of minder schade oploopt. Je kan het dan ook het beste zien als een helm voor op je voeten. In deze blog zullen we kijken waar je allemaal rekening mee moet houden bij het (online) kopen van werkschoenen. Er is (online) namelijk meer dan genoeg keuze, en doordat er zoveel keuze is kan het lastig zijn om te kiezen.

Niveau van bescherming

Er zijn verschillende soorten werkschoenen en deze hebben dan ook verschillende eigenschappen. Bij het kiezen van welke werkschoenen je nodig hebt moet je rekening houden met wat jij precies nodig hebt. Werk je in de bouw dan ben je verplicht om minimaal werkschoenen van veiligheidsklasse S3 te dragen. Dat is ook noodzakelijk, want S3 werkschoenen beschermen tegen penetratie van spijkers op de grond, maar ook voor vallende objecten. Als je ergens werkt met een groot brandgevaar is het handig om schoenen met een eigenschap van elektrische weerstand te kopen. Kijk dus goed naar waar jouw werkomgeving om vraagt.

Koop geen tweedehands werkschoenen

Net zoals je nooit een tweedehands helm moet kopen, is dat ook niet verstandig bij werkschoenen. Hoewel de schoenen er nog goed uit kunnen zien, weet je niet wat er allemaal mee is gebeurd. Op het moment dat je werkschoenen beschadigd zijn, moet je ze direct vervangen. Een spijker kan namelijk precies door het ene scheurtje in de zool je voet in komen. Bij tweedehands schoenen weet je niet wanneer deze gekocht zijn en hoe vaak deze zijn gedragen. Voor je het weet koop je schoenen die door slijtage niet voldoende goed meer beschermen, wat nou net het doel van de schoenen is.

Comfort is ook belangrijk

We hebben het in deze blog voornamelijk gehad over de verschillende veiligheidsaspecten van werkschoenen. Je moet echter niet vergeten dat je deze schoenen gemiddeld tussen de negen en tien uur per dag aan hebt. Er zijn tegenwoordig gelukkig verschillende schoenen ontwikkeld die voldoen aan de hoogste veiligheidsstandaarden en ook nog eens lekker zitten. De schoenen zijn tegenwoordig namelijk vele malen flexibeler. Dit heeft niet alleen als voordeel dat het lekker zit, maar kan ook voetklachten voorkomen.