Wanneer je in Nederland op vakantie gaat, dan heb je niet per se vaccinaties nodig om op reis te gaan. Dat is niet zonder reden. Je weet dat in Nederland het RIjksvaccinatieprogramma ervoor zorgt dat ziektes die voorheen dodelijk waren nu zo'n beetje zijn uitgebannen. Ieder kind krijgt vanaf de geboorte de mogelijkheid om vaccinaties te ontvangen tegen van alles en nog wat. Denk dan, bijvoorbeeld, aan de vaccinatie DTP. Dankzij deze vaccinatie is Difterie, Tetanus en Polio zo goed als uitgebannen in Nederland. Het kan soms nodig zijn om een herhaalprik te halen, bijvoorbeeld om Tetanus te voorkomen na een hondebeet of een valpartij op straat. Ga je op reis? Dan kom je in totaal andere omstandigheden terecht. Vaccinaties op reis zijn in veel gevallen aan te raden en soms zelfs verplicht!

Vaccinaties op reis zijn verstandig

Je wilt natuurlijk niet met een ernstige ziekte terugkomen van vakantie. Om dat te voorkomen kun je je maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door contact op te nemen met Vaccinaties op Reis. Zij kunnen je, online, via de mail of telefonisch, vertellen welke vaccinaties op reis jij nodig gaat hebben. Wil je een afspraak maken voor het laten vaccineren tegen bepaalde ziektes? Ook dat kun je via de site van Vaccinaties op Reis regelen.

Wat kun je zelf doen om te voorkomen dat je ziek wordt op reis?

Let vooral op de hygiëne. Was je handen met water en zeep. Is dat niet voor handen? Dan is het slim om speciaal desinfectiemiddel te gebruiken. Drink alleen water dat in, nog afgesloten, flessen wordt verkocht en eet geen fruit dat gewassen is in kraanwater. Poets zelfs je tanden met water uit een fles. Ook is het belangrijk dat je veilige seks hebt met je vakantieliefde. Slik pillen tegen malaria in landen waar de malariamug veel voorkomt. Alleen door overal op te letten en door je vaccinaties up to date te hebben voorkom je dat je ziek wordt.

Mag je altijd alle vaccinaties hebben?

Wanneer je onder behandeling bent bij een specialist dan is het wel verstandig om even te overleggen voor je je reis gaat boeken. Het kan immers zo zijn dat jouw medicatie botst met de vaccinaties die je nodig hebt om je reis te kunnen maken. Ben je zwanger, wil je zwanger worden of geef je borstvoeding? Dan zijn sommige vaccinaties op reis uit den boze. Ook hier is overleg met een arts van groot belang. Gewoon voor de zekerheid!