Als je gaat klussen, heb je goed gereedschap nodig. Zonder gereedschap kun je immers niet aan de slag. Er zijn een aantal zaken die van kwaliteit moeten zijn wanneer je gaat klussen. Tegenwoordig wordt underlayment gebruikt voor het klussen met verschillende doeleinden. Echter is het wel handig om het juiste underlayment te selecteren wanneer je een stijlvol resultaat wilt hebben. Voor elke soort klus heb je namelijk een andere plaat nodig. 

Wat is underlayment?

Underlayment is een plaatmateriaal die van nature werd gebruikt in de constructie. Daarom wordt het ook wel eens een constructieplaat genoemd. De naam heeft betrekking op de veel gebruikte toepassing van de plaat. De plaat wordt eigenlijk veel gebruikt als een soort basislaag. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt als ondervloer op de balklaag. Vandaag de dag wordt een underlayment plaat voor hele verschillende doeleinden ingezet, dan alleen als basis. Je kunt er zelfs diverse meubels mee maken. Zo worden er zelfs kasten en keukens van gemaakt. 

Verschillende diktes

Over het algemeen zijn er twee verschillende standaard diktes bij underlayment platen. De twee standaard diktes zijn 9 millimeter en 18 millimeter. De underlayment 18mm wordt vaak gebruikt voor het zwaardere werk. Deze wordt bijvoorbeeld wel eens gebruikt als vloer in ruimtes. Dankzij de bijzondere verbindingen aan de zijde van de plaat, kun je alles gemakkelijk in elkaar schuiven. De variant van 9 millimeter dik wordt vaak gebruikt voor tijdelijke oplossingen. Ook voor klusjes met betrekking tot het plafond wordt deze variant wel eens ingezet. De dikte van de plaat zijn dus belangrijke elementen voor het kiezen van de geschikte optie.

Verschillende soorten materiaal

Daarnaast is het materiaal nog een aspect waar je jouw underlayment plaat op kunt selecteren. Niet elke plaat is van hetzelfde hout gemaakt namelijk. Als je wilt gaan voor hoogwaardige kwaliteit, kun je underlayment platen van vurenhout gebruiken. Vurenhout platen zien er heel strak en daarnaast modern uit. Hiermee kun je dus stijlvolle meubels mee maken. Als je het nodig hebt voor bijvoorbeeld een constructievloer, zijn platen van pine al goed genoeg. Dit materiaal ziet er eenvoudig uit maar is wel sterk. Pine wordt meestal gebruikt als het gaat om tijdelijke toepassingen. Deze soort kan ook gewoon buiten gebruikt worden. Er bestaan nog veel meer soorten en materialen. Welke soort je gebruikt, hangt dus af van de doeleinden waar je ze voor wilt inzetten.

Met deze informatie kun je dus opzoek gaan naar de geschikte underlayment plaat voor jouw klus.