We zijn er allemaal wel mee bekend maar weinigen van ons weten echt hoe het werkt. Alhoewel we allemaal op computers werken tegenwoordig zijn er veel aspecten van hoe computers werken die de meeste mensen niet geheel begrijpen. Het is niet voor niets dat er zoveel codeerscholen zijn tegenwoordig. In de toekomst kan het ontzettend voordelig zijn voor je carrière als je weet hoe je moet coderen. Zoals met veel dingen tegenwoordig zien de meeste mensen coderen en wat het is voornamelijk in films en series. En we zien niet zomaar coderen maar we zien voornamelijk hackers. In de films en series zijn het vaak briljante maar excentrieke personen die in een donkere kamer achter meerdere schermen alles moeiteloos binnen kunnen komen. De werkelijkheid is natuurlijk anders. In dit artikel bespreken we de wondere wereld van hacken.

Blackhat hackers

Er zijn in principe twee soorten hackers. Aan de ene kant heb je blackhat hackers, aan de andere kant heb je whitehat hackers. Heel simpel uitgelegd, blackhat hackers zijn hackers die illegaal hacken en bereid zijn de wet te breken om te proberen systemen binnen te dringen om zo informatie of geld te winnen. Blackhat hackers zijn vaak de soorten hackers die we zien in de films. Natuurlijk zijn er blackhat hackers die het uit financiële motieven doen maar er zijn bijvoorbeeld ook blackhat hackers die proberen geheimgehouden informatie van de overheid te stelen. Bijvoorbeeld als er sprake lijkt te zijn van een complot of corruptie.

Whitehat hackers

Er hangt vanuit de films en televisie series vaak een soort glamour om de blackhat hackers heen die zoveel macht hebben en vaak briljant zijn. Zo is er bijvoorbeeld de beroemde Lisbeth Salander in de Millenium trilogie. Maar in werkelijkheid zou er eigenlijk veel meer aandacht moeten zijn voor whitehat hackers. Deze hackers zijn heel erg goed in hacken maar houden zich aan de wetten en gebruiken hun vaardigheden voor goede redenen.

Dit klinkt misschien raar aangezien het woord hacken al de connotatie heeft van ergens zonder toestemming binnen komen. Dus wat voor taken en banen hebben whitehat hackers? Er zijn veel grote bedrijven die ingewikkelde ICT systemen hebben waarop veel gevoelige en vertrouwelijke informatie te vinden is. Het is dan ook logisch dat deze bedrijven investeren in goede ICT bescherming. Soms huren deze bedrijven whitehat hackers in om hun systeem aan te vallen en proberen binnen te dringen. Op deze manier kan het bedrijf zwaktepunten in de systemen vinden. Dit staat ook wel bekend als penetration testing.